Rode Klaver - Trifolium Pratense

 

Kauwen op rode klaver smaakt niet alleen zoet, maar kan ook nog eens helpen om te stoppen met roken

 

 

De rode klaver staat weer vol in bloei. Duizenden roze bloemetjes roepen ons weer.
Dat je ze in de thee kon doen wist je vast al, maar wat heeft rode klaver nou precies voor een werking? Bij mij liggen ze nu op zolder te drogen, donker en lekker warm, ideaal.

De paarsrode bloemetjes smaken en beetje zoetig en zijn vers mooi door een salade of als decoratie op een toetje, of leuk door een zomers drankje. In Lapland maakten ze van de rode bloemetjes brood bij gebrek aan graan.

Ze kunnen in de thee gebruikt worden en dan niet alleen omdat dit lekker en gezond is, maar de gedroogde bloemetjes geven ook andere kruidentheeën meer smaak en geur!

 

WERKING EN TOEPASSINGEN VAN RODE KLAVER THEE

Rode klaverthee is ontsmettend, bloedzuiverend, en slijmoplossend, weerstand verhogend en cholesterolverlagend. En als je wilt stoppen met roken, kauwen op een vers bloemetje schijnt de trek in een sigaret te verminderen.

En er zijn nog veel meer toepassingen te vinden. Een aftreksel (1 theelepel per kop gekookt water)  van rode klaverbloemetjes kan ondersteunen bij bronchitis, heesheid,  irriterende hoest en zou goed kunnen ondersteunen bij opvliegers  en andere overgangsklachten, evenals bij prostaatvergroting. Ook kan het helpen bij pijn in de borsten tijdens de menstruatie. In Rusland werd dit kruid veel gebruikt tegen astma en het ondersteunt ook nog eens als je vocht vasthoudt.

WERKING EN TOEPASSINGEN VAN RODE KLAVER COMPRESSEN EN BADEN

Kompressen en baden, maar ook  thee ervan drinken, kan ondersteunen bij huidinfecties, eczeem en psoriasis. Mondbaden kunnen ondersteunen bij ontstekingen in de mondholte en bij keelontsteking: er mee gorgelen.  Bij psoriasis schijnt een zalf ervan nog beter te werken. Een aftreksel van de stengel kan ondersteunen bij diarree en spijsverteringsstoornissen.

Klinkt goed toch?

Even opletten: Rode Klaver bevat cumarine (= bloed verdunnend) , als je al op bloedverdunners zit, dan geen rode klaver gebruiken.  Ook niet bij problemen met de bloedstolling.